Termékenység 40 év felett

A negyedik iksz felett, de akár már 35 éves kortól a babavállalás esetében még fontosabb, hogy a nő tisztában legyen állapotával, a kockázatokkal – ekkor jóval elővigyázatosabban kell felkészülni a gyermekvállalásra. Dr. Gasztonyi figyelmeztet: már a családtervezés időszakában meg kell nézni a családi kórelőzményt, hogy fény derüljön olyan, a terhességet veszélyeztető betegségekre, mint például az epilepszia, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, stb.

A veszélyek persze csökkenthetők, ha a kilenc hónap alatt speciális gondozásban részesül a kismama. Fontos ellenőriztetni a vércukorszintet, a vérnyomást és a teljes vérképet. Az általános egészségi állapot tisztázása mellett lényeges, hogy a kismama folsavtartalmú magzatvédő vitaminokat szedjen, elsősorban a nyitott gerinc elkerülésére.  És természetesen nagyon fontos a megfelelő életmód és táplálkozás kialakítása, mert alapvetően ezzel fokozható a szervezet ellenállóképessége.

A fogamzási problémák, terhességi komplikációk, szövődményes terhességek (koraszülés, méhen kívüli terhesség), születési rendellenességek és a vetélések esélye az életkorral együtt növekszik. Szerencsére ezek kiküszöbölésére egyre nagyobb esély van.

Még fontosabbá válik a koraterhességi ultrahang – a méhen kívül terhesség kizárására –, illetve a szűrővizsgálatok. Ebben az életkorban nő a magzati kromoszóma-rendellenességek aránya, de a Down-kórt vagy a nyitott gerincet a modern, veszélytelen eljárásoknak köszönhetően (genetikai szűrővizsgálat, kombinált teszt, négyes teszt), akár 95%-os arányban, már a terhesség elején ki lehet szűrni.

Forrás: HelloBaby! archívum

Oszd meg ha tetszett, hogy más is láthassa!

Érdekel más anyák élményei és érzései? Olvasd el ITT!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT! http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Hozzászólások