Termékenység 35 év felett

Manapság egyre többen vállalnak babát 35-40 évesen vagy afelett: Magyarországon a várandós kismamák 12,7%-a ebben a korban van. Igaz, ők érettebbek, és alaposabban fel tudnak készülni a babavárásra, ugyanakkor nehezebben esnek teherbe természetes úton.

Miért? „Mert ekkor már évről évre csökken a petefészkek petesejtszolgáltató képessége, és a sejtek termékenyíthetősége, így jelentősen csökken a termékenység is. Negyven év felett már csak 1% vagy annál kevesebb a sikeres fogamzás havi aránya. Ezért van az, hogy ebben az életkorban a nőknek sokszor peteérést fokozó szereket kell szedniük, ha babát szeretnének” – mondja Dr. Gasztonyi Zoltán. Azt is hozzáteszi: a petesejtek számának csökkenése mellett a fertőződések miatt is nehezebb áldott állapotba kerülni a harmadik iksz után.
„A hosszabb, nemileg aktív időszak alatt, főleg ha több partnerrel volt együtt, a nő könnyebben kap fertőző nemi betegséget. Emiatt csökkenhet a petevezetékek átjárhatósága, előfordulhat kismedencei gyulladás, krónikus alhasi fájdalom, ezek szintén ronthatják az esélyeket.” 
35 év körül már mindenképpen javasolt a családtervezési tanácsadás egy ezzel foglalkozó szakembernél.

Forrás: HelloBaby! archívum

Oszd meg ha tetszett, hogy más is láthassa!

Érdekel más anyák élményei és érzései? Olvasd el ITT!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT! http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Hozzászólások