Pszichodrámával a gyermekáldásért

A pszichodráma önismereti csoportterápiás módszer, amelynek segítségével leküzdhetetlennek hitt problémákat is megoldhatunk. Hogyan kezelhető a meddőség?

Mi az, amit már nem vagyok hajlandó megtenni a gyermekért? Kínzó kérdések, lelki gyötrelmek, amelyekre megoldást nyújthat, ha nem csak beszélünk róla, de el is játsszuk. 

A magyar nyelv csodálatosan fejezi ki, mit is jelent számunkra a gyermek: ő a szerelem gyümölcse, méhem virága, vér a véremből. A gyermekét szíve alatt hordó kismamát úgy is hívjuk: várandós, azt mondjuk rá: áldott állapotban van. Valóban várunk és olyan mélyen vágyunk a gyermek után, hogy az már néha fáj. Várunk és várunk, és ha a gyermekáldás késik, a legszomorúbb kérdéssel szembesülnek a párok: miért? Az organikus okok kizárása után felmerül a pszichés háttér is: klinikai kutatások alapján bizonyított tény, hogy az esetek körülbelül negyedében lelki eredetű problémák szabnak gátat a boldog anyaságnak. A lelki problémák oldására a pszichodráma is hatékony segítséget nyújthat. De miről is van szó? Kasza Zsuzsanna pszichológussal és Vékássy Timea pedagógussal járjuk körbe a témát, akik mindketten pszichodráma-vezetők, és akik sokszor szembesülnek a fogantatást akadályozó okokkal. 

Belső erőforrásaink életre keltése
„A pszichodráma egy rendkívül hatékony, katartikus erejű, világszerte elismert önismereti, önfejlesztési és csoportterápiás módszer” – kezdi Zsuzsanna, aki azt is elárulja: a görög „pszicho” szó a lélekkel való kapcsolatra utal, hiszen a dráma színpadán játszó ember a lelki tartalmaival dolgozik. A szintén görög eredetű „dráma” szó jelentése pedig: tenni, cselekedni. Irodalmi értelemben a dráma lehet tragédia és komédia is, ahogyan a pszichodrámában játszó ember is átélhet játéka közben felszabadító örömet, fájdalmat, sírhat, nevethet, érzéseit mélyen átélheti. „A pszichodráma célja, hogy feltárja az ember személyiségét, gyógyítson, erősítsen, elősegítse a lelki egyensúly megteremtését és a bennünk rejlő képességek kiaknázását. Az emberek bátorítása arra, hogy többek legyenek, céljaik elérése érdekében fejlődjenek, és megoldják a leküzdhetetlennek hitt problémáikat. A pszichodrámában sok egyéb mellett megjelenik a művészet, a kogníció (megismerés), az akció, a játékosság, a motiváció, a spiritualitás és a szeretet. Ez lehetővé teszi, hogy bármely életeseményt, reális vagy képzeletbeli történést, álmot meg tudjunk jeleníteni a legkülönbözőbb dimenziók ábrázolásán keresztül. A pszichodráma-játék során életre keltjük belső erőforrásainkat, új működési formákat fejleszthetünk ki magunkban, és új viselkedési formákat próbálhatunk ki.” – mondják a vezetők. Szerintük egy nehéz életperiódusban igenis szükség lehet például egy elhivatott pszichológus segítségére egyéni vagy csoportos keretek között, ha nem lenne elég a körülöttünk álló barátok, családtagok támogatása.
„Az általunk vezetett pszichodráma-csoportot mindazoknak ajánljuk, akik nyitottak termékenységük holisztikus megközelítésére. Akik hisznek abban, hogy belső teremtő energiájuk felszabadításával, a lelki problémák feldolgozása által meg tudják teremteni önmagukban az anyává válás képességét. Akik elszántak, bátrak, és a segítséget nem kívülről, hanem belülről várják.”

Nézzünk példákat azokra a lehetséges életterületekre, ahol elakadásaink gyökerezhetnek:
•    Női szerepeim, anyaszerep, a környezet elvárásai.
•    Hány éves koromig vállaljak gyermeket?
•    Szexualitás, intimitás, elfogadási és befogadási készség.
•    Bizalom a társamban. Feszültségek a párkapcsolatban.
•    Anyák és lányaik. Apák és lányaik. A gyermekkori családom.
•    Születendő gyermekem, én, anyám, nagyanyám… Női szerepek a családomban, anyai örökségek.
•    Jelenlegi családomban elfoglalt helyem és szerepem. Ki támogatja a gyermekvállalást, és ki nem?
•    Megküzdés a titok, szégyen, önértékelés, kisebbrendűségi érzés, képtelenség érzésével.
•    Korábban elvesztett gyermek(ek) gyásza, dramatikus elbúcsúzás.
•    Milyen akadályokkal kell megküzdenem a gyermek vállalásáért, mi az, amit megteszek, és mi az, amit már nem vagyok hajlandó megtenni a gyermekért?
•    Ki a felelős a meddőségért, mit tehetek ellene?
•    Elvárások a születendő gyermekemmel kapcsolatban: „A szerelem gyümölcse?”, „Életem értelme?”, „A kapcsolat erősítésének eszköze?”, Megfelelés a társadalom, család felé?”.
•    A születendő gyermek helye a családban, kinek a szerepe hogyan változik?
•    Önsajnálat kontra nem-feladás kérdése.

A csoport ereje és a pozitív változás
De mi is történik egy pszichodráma-foglalkozáson? „A bennünk zajló mély lelki folyamatokat cselekvéssel jelenítjük meg, ezáltal ráláthatunk a belső világunkra. Ez azt jelenti, hogy a pszichodrámában a helyzeteket, konfliktusokat és elképzeléseket a verbalizáláson túl érzelmileg jobban átélhető cselekvéssé, drámai játékká alakítjuk át” – magyarázza Timea. „Ennek célja, hogy az érzelmi élmény, a racionális belátás és a testileg végrehajtott akció együttese egyfajta tapasztalattá sűrűsödjön, amely lehetővé teszi a beállítódás és az addigi viselkedés megváltoztatását. A tapasztalat szerint a múltban gyökerező problémák felvállalása és meghaladása vezet a megoldások, az eredmények és a spiritualitás magaslatai felé.” A terápiás munka hatékonyságát jelentősen megnöveli a csoportban való részvétel, a csoport elfogadása és megerősítése. A pszichodráma-vezetők azt mondják, a csoport tagjai hasonló problémákkal küzdenek, hasonló élethelyzetben vannak. Komoly stresszoldó faktor, hogy érzéseiket, saját élményeiket megoszthatják egymással, átérezhetik, hogy problémáikkal nincsenek egyedül, és megoldási lehetőségeket látnak egymás és a saját játékaikon keresztül. „A helyzetek, konfliktusok, problémák csoportban történő feldolgozása során erősödik a megértés, az elfogadás egymás iránt, és ez a tagok saját életében is pozitív változást eredményez. Minden, ami a csoportban történik: csoporttitok!” – figyelmeztet Zsuzsanna. Ez azt jelenti, hogy a csoportban átélt élményekről, történésekről csak úgy lehet mesélni, beszélni, hogy a csoport többi tagja más számára semmilyen módon ne lehessen beazonosítható. Ez nélkülözhetetlen az intim, őszinte, biztonságos légkör kialakulásához. 

Rebeka és Fatime – akiknek sikerült
Arra, hogy a külön kiemelt témákkal hogyan lehet csoportban dolgozni, álljon itt néhány példa a vezetőktől! 
Rebeka elmúlt harminc éves, mire önismereti csoportba jelentkezett. Életében több komoly, hosszabb párkapcsolata volt, de egyikben sem tudott véglegesen elköteleződni. Mostani párjával nagy szerelemben és harmóniában él, gyermek után vágyakozik, de annak ellenére, hogy orvosilag egyiküknek sincs semmilyen, a teherbeesést kizáró betegsége, a várva várt baba mégsem érkezik. Játékaiban felismeri, hogy valójában attól fél, születendő gyermekének nem tudna elég jó anyja lenni, és megismételné azt a negatív viszonyt, ahogyan édesanyjával való kapcsolatát gyermekként megélte. A drámacsoport alatt többször játszik édesanyjával, anyaságtól való félelmeivel, s a csoport vége után néhány hónappal boldogan újságolja, gyermeket vár. Rebeka története is jelzi, hogy a meddőség egy lehetséges lelki oka a félelem. Félelem a saját női és anyai szerepekben való felkészületlenségtől. Az anyává válás óhatatlanul együtt jár saját igényeink átmeneti háttérbe szorításával, hiszen egy újszülött még szimbiotikus kapcsolatban van az édesanyjával, léte szinte kizárólagosan tőle függ. 
Másik példa Fatime esete, aki szintén értetlenül áll a gyermekáldás késlekedése előtt. Játékaiban hamar felszínre kerülnek társával való feszültségei. A „nem dobja a szennyesbe a zoknit”-problémakör mögött feltárulnak a párkapcsolati problémák. Ezek oldása, megértése, a szokásos „játszmák”-ból való kilépés szintén fontos, hiszen a gyermekvállalás feltétele, hogy az anyává váló nő bízni tudjon társában.

A pszichodramatikus elemekkel, belső képekkel dolgozó termékenységi önismereti csoportok egyik, a vezetők által javasolt működési formája a kéthetenkénti találkozás, 4-5 órás ülésekkel hat hónapon keresztül, zárt, intim térben, 8-12 fős csoportokban.

 

Hozzászólások