A ciklus és a keleti medicina

Úgy gondolod, már mindent tudsz a menstruációs ciklusról?

A nyugati szemléletmód szerint talán igazad is van, ám a keleti orvoslás perspektívájából hidd el, lehet újat mondani.

A havi ciklust nyugati nézőpontból szinte mindannyian ismerjük, de nemcsak ez a perspektíva létezik! A hagyományos kínai medicina saját szemlélettel és problémamegoldással rendelkezik az egészséget, betegséget, gyógyulást, vagy akár a menstruációt, anyaságot illetően. Tanításainak értelmében az ember egészsége – így a női ciklus is – energetikai alapokon nyugszik. Az alábbiakban megismerkedünk a kínai orvoslás reproduktív ciklusra vonatkozó energetikai magyarázatával és az energiapályák rendbetételének gyógymódjaival.

Első hét: menstruáció
Ebben az időszakban csökken az ösztrogén- és a progeszteronszint, aminek hatására a hipotalamusz kibocsátja a méhnyálkahártya leválását előidéző hormont: megkezdődik a havi vérzés.

Kínai szemlélet: A Yin (forma) és Yang (funkció) minőségek ellentétes erőket képviselnek az emberi testben (ahogy a természetben is e két erő munkálkodik), az egészség fenntartásához egyensúlyban kell lenniük. A Yin erők táplálnak, hidratálnak és hűtenek, míg a Yang erők energetizálnak, mozgatnak. A nyugati ember számára talán a legnehezebben felfogható tézisek egyike, hogy a Yin energiák Yang energiákká alakulhatnak és fordítva. (Könnyebben érthető, ha végiggondoljuk, hogy a férfi és női minőségek tulajdonképpen kiegészítik egymást, és ketten alkotják az „egészséget”.) 
A menstruációs ciklus első napja az a pont, amikor a Yang-i luteális fázis (azaz a menstruációs ciklus ovulációt követő második szakasza) menstruációs fázisba, azaz Yinbe fordul. A kínai medicinában a menstruációs vérzés mennyisége és minősége a női reproduktív szervek egészségét jelöli. Ebből kifolyólag a vérrög például a Qi energia áramlásának blokkját jelzi, amely a termékenység akadályoztatását eredményezheti. 
A görcsök jelenléte ebben a szemléletben a vér szabad áramlásának akadályoztatását mutatja.

Mit javasol ilyenkor a kínai medicina?
Akupunktúrát, amely segít beállítani a hormonrendszer és az endokrinrendszer egyensúlyát, valamint segíti a görcsök enyhülését is. Szintén ez a módszer javasolt a vérrögképződés megelőzésére, a Qi energia felépítésére és a tüszőfejlődés serkentésére. Vértisztító gyógynövények is alkalmazhatók ebben a problémakörben.

Második hét: az ovulációt megelőző folyamatok
Ebben az időszakban a petefészekben fejlődnek a tüszők, a méhnyálkahártya megvastagszik, majd a tizedik napra egyetlen tüsző dominánssá válik. Amikor a tizenkettedik nap környékén emelkedik az ösztrogénszint, a szervezet luteinizáló (LH) hormon termelésére kap utasítást. Ez a hormon serkenti a domináns tüszőt, hogy megérlelje, majd útjára bocsássa az érett petesejtet.

Kínai szemlélet: Amint a női működés folyamata az ovulációs fázishoz közeledik, az addig a (tápláló) Yin erők által vezérelt ciklus Yang-i minőségeket vesz fel. Mi a helyzet akkor, ha túl sokáig tart a tüszőrepedés-fázis, és késlekedik az ovuláció? A kínai orvos diagnózisa ilyenkor felfedi, hogy ez az állapot a tüszőfejlődés lelassulását eredményező Yin energiahiány miatt alakult-e ki, vagy esetleg a Yang energiák hiányának következményeképpen. 
A keleti gyógyítók szerint a Yin energia minősége befolyásolja a petesejtek minőségét.

Mit javasol ilyenkor a kínai medicina?
Egy Yint erősítő gyógynövénykészítményt, a kínai medicinában ugyanis a tüszőtermelődéshez Yin energiára és vérre van szükség. Egyéb gyógynövénykészítményeket és teákat, amelyek harmonizálják a női nemi funkciókat, és szabályozzák a hormonműködést is. 
Az ovuláció időpontjához lehető legközelebb eső akupunktúrakezelést, amennyiben a lassú átalakulás (Yinből Yangba) mögött a Qi energia egyenetlen áramlása áll. Az akupunktúra elősegítheti a rendszeres peteérést.

Harmadik hét: megtermékenyülés és beágyazódás
Az ovuláció után az LH (lutei-nizáló) és FSH (tüszőstimuláló) hormonok szintje azonnal lecsökken, a petesejtet kibocsátó tüsző pedig progeszteront termelő sárgatesthormonná alakul. Ezt nevezzük luteális fázisnak (lásd az első hetet), amelynek optimális hossza körülbelül 10 napig tart. Azért ilyen sokáig, hogy az esetlegesen megtermékenyült petesejt biztonságos beágyazódására megfelelő idő álljon rendelkezésre.

Kínai szemlélet: A nők testhőmérséklete a luteális fázisban magasabb. A kínai orvoslás hangsúlyozza a petesejt beágyazódásához szükséges méhen belüli meleg hőmérséklet fontosságát. A Yang energia fűti a testet, így ideális testhőmérsékletet biztosít a fogamzás megvalósulásához.

Mit javasol a kínai medicina?
Yang erősítőt azoknak a pácienseknek, akiknek testhőmérséklete ebben a luteális fázisban nem éri el a kellő szintet. Ez az erősítő stimulálja a szervezetet, hogy több progeszteront termeljen. (Az ún. hideg méh-szindróma – amely gyakran terméketlenséget okoz – egyrészt a hideg felhalmozódására,másrészt a Yang /melegítő/mozgató funkció hiányára utal a kínai gyógyászatban.) 
Egyéb gyógynövényeket a luteális fázis lerövidítésének és a magasabb testhőmérséklet fenntartásának érdekében. Akupunktúrakezelést a beágyazódás elősegítésére és a progeszteronszint fenntartására.

Negyedik hét: a fejlődő embrió vagy a menstruációt megelőző fázis
A megtermékenyítést követően az embrió megérkezik az anyaméhbe, hogy ott beágyazódjon. A szervezet ekkor hCG hormon termelésébe kezd, így megakadályozza a méhnyálkahártya lelökődését, ezen kívül a terhesség fennmaradása érdekében tovább támogatja a progeszteront termelő sárgatesthormon működését. Amennyiben nem jött létre megtermékenyítés,a sárgatest lassan leépül, aminek hatására csökken a progeszteronszint, és elindul menstruációs vérzés. A ciklus újra kezdetét veszi.

Kínai szemlélet: A beágyazódás számos ténye-zőn múlik, ideértve a méh vérellátását és az egészséges méhnyálkahártyát. A beágyazódás után a méh nyálkahártyája megduzzad, összeér az első és a hátsó méhfal, mindez azért, hogy a helyén maradjon az embrió. Ennek érdekében a szervezet folyadékot von el a méhüregből (mégpedig úgy, hogy a méhnyálkahártya sejtjei magukba szívják a folyadékot). A kínai medicina szerint amennyiben felborulnak ezek az anyag-cserefolyamatok, az ott maradó folyadék miatt a méhnyálkahártya túl „csúszós” lesz ahhoz, hogy az embriót beágyazódva tartsa. Amennyiben valaki nem terhes, és PMS-ben szenved (premenstruációs szindróma), az a kiegyensúlyozatlanság jele.

Mit javasol a kínai medicina?
Gyógynövényeket, amelyek leküzdik az anyagcsere-folyamatokkal kapcsolatos problémákat. 
Kínai gyógynövénykeveréket egy héttel a menzesz előtt a PMS megelőzése érdekében. 
Akupunktúrakezelést, hogy helyrehozza a – mára oly gyakori – felborult hormonális egyensúlyt.

 

Hozzászólások