Az új trend: termékenységtudat

A legújabb trend: itt a termékenységtudat! Kupás Anita termékenység-menedzser tanácsaival összhangot hozhatsz az életedbe!

Nőiség = Termékenységtudat?
Sok nő még mindig úgy éli le az életét, hogy a teste és ciklusa történéseiből csak a menstruációt érzékeli, a fiatal lányok pedig megfelelő információk hiányában „havi maceraként” gondolnak rá. A termékenységtudat kialakítását kislánykortól kéne tudatosan fejleszteni, hogy másként tekintsünk rá, mint az előző generációk. Egyébként az, hogy a nők hogyan élik meg a menzeszüket, szorosan összefügg azzal is, hogy hogyan élik meg a nőségüket. Sokan nem is tudják, hogy a menstruáció az egészség jele is, hiszen megbetegedésnél azonnal megváltozik a ciklusunk, akár el is maradhat a peteérés és a havi vérzés.

Hogyan lehet „elfogadni” a menstruációt, amikor a többség valóban nyűgnek tekinti a tamponcserét, derékfájást, a szexmentes napokat? 
Az első és legfontosabb lépés, hogy képesek legyünk elfogadni: nőnek születtünk, sőt tanuljunk meg örülni ennek! Nőnek lenni azt is jelenti, hogy képesek vagyunk testünkbe fogadni egy gyermeket, kilenc hónapon át otthont adni neki, majd segíteni őt a világra jövetelében. A menstruáció nem más, mint ennek a csodának a jele, amelyre elvileg minden ciklusban képesek vagyunk. A testünk ugyanis minden hónapban felkészül az új jövevényre, ha pedig nem volt fogamzás, az egészséges test „eltakarítja“ mindazt a tápanyagot, amit a babának készített elő. A mensturáció tehát nem más, mint vitamin, fehérje, cukor, immun-, táp- és ásványi anyag, amiből a baba táplálkozhatott volna!

Visszatérve az előző gondolathoz: ha „megtanulnánk” a termékenységet és tisztában lennénk hatalmas erejével, előnyt tudnánk kovácsolni belőle, például amikor elérkezik a családalapítás ideje.
A lényeg, hogy ismerjük magunkat, és együtt tudjunk élni termékenységünkkel, nőségünkkel. 
A családtervezés szó kétirányú szándékot és a döntés lehetőségét fejezi ki: szeretnék-e gyermeket, vagy nem? Vagyis, hogy: tudatosan élem meg életem ezen területét, tudok tervezni, enyém a döntés és a felelősség. 
Ha figyelemmel kísérjük a menstruációs ciklust és annak történéseit, kialakul bennünk az ún. termékenységtudat. Tisztában leszünk azzal, hogy mi zajlik a testünkben, ahogy azzal is, mi köze van mindennek a termékenységhez – elég csak arra gondolni, hogy a termékeny napoknak vannak beazonosítható jelei. Ha ismerjük a testünket, könnyebben megértjük a rendszeresen jelentkező fizikai és érzelmi változások okait. A termékenységtudatosság segítségével saját kezünkbe vehetjük a családtervezés kérdését.

A lényeg tehát a pontos dokumentáció, de biztos létezik olyan körülmény, amely felborítja a női szervezetet. Mely dolgok befolyásolhatják a termékeny és terméketlen napokat?
Röviden: minden! Egyes nők olyan érzékenyek, hogy ha megfordul a széljárás, az máris befolyásolja a ciklustörténéseket. De ha önmegfigyelést végzünk, automatikusan tudjuk majd, hogy megváltozott-e valami, és képesek leszünk alkalmazkodni hozzá.

MEGFIGYELÉSEIDET KÖVESD NYOMON A HELLOBABY! CIKLUSNAPTÁRBAN, MELY LETÖLTHETŐ WEBOLDALUNKRÓL!

 

Hozzászólások