Mikor leszek terhes?

Mennyi ideig kell próbálkoznunk a fogamzás érdekében?

A családalapítással próbálkozó párok nagy része fáradtságot nem ismerve, sokszor hónapokon, vagy akár éveken át küzd, hogy végre valahára megfoganjon a gyermeke. Hosszú időn át, kitartóan és módszeresen betartják a megfelelő időben történő megtermékenyítéssel és az ovuláció kérdéskörével kapcsolatos szaktanácsokat – elismerésre méltó igyekezetük azonban sok esetben mégsem vezet eredményre. Ezzel szemben mások előzetes tervek és próbálkozások nélkül, szinte azonnal családot alapítanak. 
Hogy ki, melyik kategóriába esik, és hogy egyes pároknál miért késlekedik a baba – nos, ezekre a kérdésre sajnos nem létezik minden érintett párra vonatkozó, konkrét válasz, amely egyértelműen fedné a valóságot. Megfelelő információk birtokában azonban könnyebben felmérhetjük, sőt, növelhetjük is esélyeinket!

Elsőre csak keveseknek sikerül
Felmérések szerint az egészséges és termékeny korban lévő párok esetén, a fogantatás esélye egyetlen menstruációs ciklus (azaz kb. 28 nap) alatt, rögtön az első próbálkozásra csupán 20-25%. (Ez az adat meghökkentő, hiszen a legtöbb ember azt gondolná, az utódnemzés a világ legegyszerűbb dolga.) A statisztikák további eredménye szerint a 12 hónapon át tartó próbálkozást követően a gyermeket tervezők nem kevesebb, mint 80%-a sikerrel jár. (Ez az adat már elég bíztatóan hangzik.) Mindez röviden szólva annyit jelent, hogy az érintettek 25%-a már az első hónapban családot alapíthat, míg 60%-uk fél éven belül, 70%-uk kilenc hónap elteltével és 90%-uk pedig másfél év leforgása alatt éri el célját. Ha tehát a terhességi teszten az a bizonyos második csík egy kicsit várat magára, jobb, ha tudod: nem vagy egyedül ezzel a problémával, és a várakozás remélhetőleg előbb-vagy utóbb, de meghozza gyümölcsét.

A fogamzás alapvető tényezői
A kis trónörökös pocakba költözésének idejét sajnos nem lehet előre meghatározni, egy pár tényező ugyanakkor meghatározó szerepet játszhat a mihamarabbi sikeres fogantatásban.

Életkor: A nők legtermékenyebb életszakasza 35 éves korukig tart, ugyanakkor számos negyvenes éveiben járó kismama is sikeresen kihordja, és világra hozza gyermekét.
Életmód: Talán említenünk sem kell, hogy az egészséges táplálkozás, a rendszeres testedzés, az alkoholfogyasztás- és a dohányzás mellőzése (a férfiak részéről is) a legjobb fizikai kondíciót biztosítják a sikeres fogamzás létrejöttéhez. Mindemellett szintén ajánlatos az étrend kiegészítéseként terhes vitamint és folsavat szedni – már a várandósságra való felkészülés alatt is.
Egészség: Mivel a nemi-, vagy egyéb szervi rendellenességek számos esetben a fogamzás akadályaiként léphetnek fel, nem árt egy mindent átfogó, egészségügyi kontroll vizsgálatnak alávetnünk a biztos beágyazódása érdekében. Ilyenkor ajánlatos a vizsgálatot végző orvos tudtára adni terveinket, hogy szükség esetén baba-barát orvoslásban részesülhessünk.
Fogamzásgátlás: Amennyiben a gyermektervezést megelőző időszakban fogamzásgátló tablettát szedtünk, érdemes megvárni (olykor bizony hónapokig is eltarthat), míg a hormonális ciklus és a menstruáció rendje is helyreáll, mert így pontosan nyomon követhetjük a termékeny időszakokat.
Stressz: A kutatók a mai napig is vizsgálják a stressz termékenységre gyakorolt esetleges káros hatásait. (Akár ártalmas a termékenységre ez a feszült idegállapot, akár nem, nyugodtabb lelkiállapotban mégiscsak élvezetesebb a gyermeknemzés.) Próbáljunk meg minél többet pihenni és lazítani, hiszen a stressz által kiváltott testi diszfunkciók bizonyítottan káros hatással vannak a termékenységre.
Szex: Ahhoz természetesen nem fér kétség, hogy a szexuális élet rendszeressége kulcsfontosságú a gyermeknemzésben. A heti két-három alakalommal gyakorolt szexuális együttlét megfelelő esélyeket nyújt a családalapítással próbálkozó pároknak. A peteérés körüli napokban természetesen ajánlatos a pontos időzítés.

Mindent egybevetve tehát, ha egészséges életmód élsz, rendszeres a szexuális életed, és az orvosi felülvizsgálati eredmény is termékeny állapotot tükröz, ha minden jól megy, szinte biztos, hogy teherbe esel. Az ovuláció időpontjának kikalkulálására jó néhány módszer és műszer létezik – ezek is segíthetnek a fogamzási esélyek növelésében (lásd november-decemberi lapszámunkat). Talán kicsit időigényes folyamatosan nyomon követni a havi ciklusod, de ily módon előbb-utóbb sikerül megállapítanod a peteérés időszakát. Ehhez nyújt számodra segítséget a HelloBaby! ciklusnaptár, melyet weboldalunkról letölthetsz.

 

Hozzászólások