Tényleg veszélyes a szülés 40 felett?

Noha egyre több nő negyven év felett vállalkozik anyaságra, a szakemberek szerint ez nem feltétlenül veszélytelen.

Manapság az sem számít kirívó esetnek, ha az első gyermek születik 40 éves kor felett. A sztárvilágban is egyre többen tapasztalják meg az anyaság örömeit ebben az életkorban.

Szakemberek szerint a gyermekvállalás optimális időszaka valahol a 18-29. életév között van. Harminc fölött csökkenhet a nők fogamzó képessége, és a terhességgel összefüggő komplikációk esélye is nőhet. Negyvenéves kor után a veszély tovább fokozódik, ennek ellenére mégis egyre több nő vállalkozik az anyaságra.

 

Nőhet a vetélés kockázata

Míg harminc-negyven évvel ezelőtt alig volt példa arra, hogy a nők negyven fölött vállaljanak gyereket, manapság ezen nem lepődünk meg” – mondja Lukács Júlia védőnő. “A leendő anyukák többnyire tisztában vannak a lehetséges kockázatokkal, ennek ellenére mégis csak a teherbeesés után jelentkeznek nálunk. Az esetlegesen felmerülő problémákat egyszerűbben tudnánk kezelni, ha már a fogantatás előtt kivizsgáltatnánk magukat, konzultálnának a szülésszel vagy a védőnőkkel. Kockázatot jelenthet az is, ha az anyuka ugyan egészséges, de a családban valaki cukorbetegséggel vagy magas vérnyomással küzd. Tudnunk kellene minden betegségről, ami a családban előfordult. Minden leendő kismamának, de a negyveneseknek különösen javasolt az előzetes alapos orvosi és laborvizsgálat” – mondja a védőnő.

 

 

(Teljes cikk: hír24.hu, fotó: blog.lovemyswag.com)

Hozzászólások