Veszélyben a spermium?

Tudott dolog, hogy a nők termékenysége csökken az életkor előrehaladtával. Mi a helyzet a férfiakkal?

Egy kutatásból kiderült, hogy a családtervezésnél a férfi életkora is perdöntő, ugyanis a termékenység alkonya az erősebbik nemnél is elérkezik. De vajon mikor?

Nemrég folytatott kutatások szerint azok a családalapítás előtt álló párok, amelyeknél a férfi már betöltötte negyvenedik életévét, több fogamzási nehézséggel néznek szembe, mint ahol fiatalabb az apajelölt. Az orvosok már régóta tisztában vannak a ténnyel: a nők életkora a családtervezés során kulcsszerepet játszik. Viszont a Humán Reprodukció és Embriológia Európai Szövetségének éves konferenciáján közölt kutatási eredményből az derül ki: az apai behatás erősebb mint azt valaha is gondolták.

Csökkenő esélyek negyven felett
A spermiumok számának és minőségének csökkenése eddig is egy ismert, korral járó tényező volt, de mindezidáig klinikailag még nem bizonyították, hogy a férfiak életkora mégis mekkora hatással van termékenységükre. A vizsgálatot publikáló kutatócsoport 21239 inszeminációhoz leadott spermamintát vizsgált egy párizsi székhelyű meddőségi központban. (Az inszemináció során a spermiumokat centrifugális erő segítségével megtisztítják, majd a könnyebb fogamzás elősegítésének érdekében közvetlenül a méhüregbe juttatják.)  A csoport megvizsgálta és lejegyezte a különböző minták minőségét, majd nyomon követte a terhességi, vetélési és születési arányokat. A szakemberek úgy találták, hogy sikertelen terhességek a leendő apa életkorával is összefüggésbe hozhatók. Azaz, az apaság „késleltetése” ugyanúgy a termékenység és egyben a családalapítás rovására mehet. „Úgy vettük észre, hogy negyvenedik életévüktől kezdődően a férfiak komolyabb nemzési problémákkal néznek szembe” – mondja a kutatást vezető professzor. Magyarázata szerint minél idősebb egy férfi, annál kevesebb esélye marad a sikeres utódnemzésre. Természetesen a megfelelő életmód és a helyes táplálkozás kedvezően befolyásolja a nemzőerőt.

 

Hozzászólások